Sep 30, 2009

JKQ tercedera dilanggar

Alkisah permulaannya adalah begini,
malam td tasha dan aku telah setuju utk jemput syu dr lcct.
dalam 8.30 aku gerak dr rumah.
sampai di kolej za'ba, aku berenti btol2 dpn blok untuk jemput tasha yg sedia ada menunggu kt depan blok tu.
di depan keta aku, ada sebijik keta waja yg berhenti untuk menurunkan kwn2 nya.
semasa nk tnggu tasha sampai, (tasha hanya beberapa cm jaraknya dr pintu keta)
keta depan bergerak gostan ke belakang dgn lajunya.
aku yg tersedar terus meng'hon', tapi nmpknya keta waja itu still tidak memberi respon utk berhenti.
dengan secepat kilatnya aku terus menolak gear ke tahap reverse.
belum sempat nak turunkan handbrake, terus aku dgr bunyi 'gedegang'
wahh, aku dgr mcm 2 kali terhentak, aku pon terbergegar..

Kaki lutut ku menggeletar memainkan rentak lagu 'ayo tatayo mak balik bawak sayur secara remix'
apa dah jadi ni. bila turun dan aku mendapati bumper depan dah kemek ke dalam.
wah, ada crack lg di sekitar bhgn lampu. mujur, nasib lampu sedikit baik dan x pecah.
aku dtg kepada budak tu tanpa mengeluarkan apa2 ayat.
oh ye, mari aku kenalkan kamu semua kepada si pelanggar.
student wanita tahun 3, memakai kaca mata, berambut lurus yg kelihatannya seperti disanggul, asyik membetulkan bajunya yg kelihatan seperti sweater (barangkali cuba melindungi bdnnya yg diliputi baju sempit di dalam, atau mngkin cuba mengelak daripada sejuk), memegang gugusan kunci yg sangat bnyak. bercakap dgn intonasi yg agak kerek.

aku x kata apa2 lagi, dia dah kata "saya x rasa saya yg salah"
eh, aku x rasa pon aku tanya tentang perasaan dia atau pon apakah rasanya setelah kami belanggar.

aku: awak nmpk x keta sy kt blkg?
pelanggar: nmpk, tp patutnya awak ke belakang, sbb nmpk sy nk reverse.
aku: sy nmpk awk reverse laju, dh terlalu dekat.sy sempat tarik gear reverse jek. x sempat lagi tarik handbrake.
pelanggar:tapi patutnya awk pon reverse sama, sy pasang lampu reverse.
aku: ye, tp sy x sempat nk reverse awk dh langgar. sy hon.
pelanggar: sy x dgr bunyi hon. dgr bila dh berlanggar jek. (
aku: awk ni ada rushing nk g mana2 ke?
pelanggar: x, sy cuma nk blk umh jek..
aku: ok(aku hnya nk make sure dia x rushing, klu rushing, mmg aku assume dia nk cepat & x sempat tgk blkg)

atas nasihat tasha, dia bersetuju utk tanggung kos gnti rugi separuh.
(ini kejadian pertama aku belanggar dgn org, aku x tau yg sebenarnya klu org yg langgar tu, dia kena tanggung semuanya)
alahai, apa la aku x terpikir itu sume.

selepas call, apit, aku mintak si pelanggar tnggu sebentar.
wahh,nk tau apa reaksinya??

aku: tnggu kejap bole, tngguadik sy dtg. dia owner sbnr.dia pon nk tgk keadaan keta u.
pelanggar: xbole.. sy nk blk ni. sy rushing nk blk. mak sy nak g kelantan malam ni
aku : eh, td awk kata x rushing nak ke mana2 masa sy tanya td. skang rushing lak. ape kes ni?
pelanggar: sy x rushing, cuma nak balik jek.
aku: klu x rushing, tnggu la kejap. umh sy bkn jauh pon.
pelanggar: tp sy nk cepat (budak ni tau x erti rush & nak cepat)
aku: kejap kata x rushing, skang rushing pulak, mana 1 ni..bukan suh tnggu lama pon.kejap jek
pelanggar: ok lah

selepas lbh kurang 10minit. amar dtg. dia dikirim oleh apit utk melihat situasi ini.

amar: apa dh jd ni?
aku: tgk la, keta ni.rupe dpn ni cmne.
amar: ish, syapiq baru tuka je kak bumper dpn ni.
aku: tula pasal.

kitorg bersemuka dgn pihak pelanggar. sambil menunggu adikku smpi. setelah dia smpi. si pelanggar masih lg dgn gaya nya yg kerek dan x mngaku bersalah lgsg, apatah lagi kata maaf.

dialognya sama sahaja. dia dibantu seorg lelaki tnggi yg dalam situasi ini seperti hero.
si pelanggar pada mulanya setuju utk mmbyar separuh shj.
bumper bernilai rm 400, maka dia hanya nk byr 200 shj.
adikku x dpt menerima keputusan tu.

apit: aku pon stdt gak, dh ujung2 sem ni. aku mintak ko byr 300. bnda tu 400. klu half mmg x cukup.
pelanggar: nape aku nk kena byr lebih pulak.aku x salah pon.
apit:aku dh mintak cara baik. tlg la byr 300.
pelanggar: aku nk byr 200 jek. cukup baik nk byr dr x byr lgsg.
apit: ko tgk x masa nk reverse td?
pelanggar: aku tgk, tp aku x nmpk ada keta kt blkg.
(cuba rujuk dialog dia dgn aku di bhgn atas, dia kata dia nmpk keta aku kt blkg. skang dia mendakwa x nmpk pulak, cm cipsmore lak aku rasa diri aku ngn keta. kejap nmpk, kejap xnmpk)

aku: eh, td kamu kata, kamu nmpk, skrg x nmpk pulak.
pelanggar: (diam, mngkin terbelit dgn kata2 sendiri)

apit: apa guna sensor keta ko ni??keta aku mmg la x de sensor.
pelanggar: sensor tu x bunyi. slalu bunyi. klu bunyi aku bentila, xkan nak langgar dia ni kt blkg pulak.
(sensor x sempat membunyi kerana dia laju dan dh langgar keta aku pon)
apit: ko ni kerek sgt la. aku leh je deal baik2 klu ko x kerek cmni.

kan ada sorg dak laki yg diorg pnggil. budak ni aku kenalkan as hero pelanggar la.

hero:yg ko nk marah2 pmpuan ni nape. ok, ktorg byr 300
pelanggar: aku x nk, aku nk byr 200 jek
hero: ko byr je la 200, aku tmbhkan 100
ktorg pon mcm dh setuju.

tapi, tiba2 salah seorg kwn si pelanggar mula berbunyik berdesing. aku gelarkan dia firestone lah

firestone: nape pulak kite yg kena byr byk, diorg byr sikit. (cakap dgn nada perlahan kepada si pelanggar, malangnya, kami mendengar)
pelanggar: xnak, aku xnak duit dia. aku nk byr 200 jek.

beberapa ketika, seorg lelaki smpi. kami mengagak, ini boypren si pelanggar.
dia mintak pihak aku punya versi cerita.
tgh aku cite elok2, si pelanggar ni asik menyampok jek..
menyampah pulak aku..

last2 kata putus dh dicapai.itu pn slps 2 jam berbunyik2.

pihak ktorg yg kena lnggar ni pon terus meninggalkan tmpt kejadian.

aku terus kan perjalanan mengambil syu.

sampai di nilai a.k.a rumah syu, aku cek hp yg asik dimasuki msg. ada satu msg dr si pelanggar yg berbunyi 'bangang persn'
wah2 sesedap rasa memaki aku.
aku lgsung x kuarkan kata2 kesat pada dia, mahupun lepas aku pegi.
walaupun aku x puas hati, tapi kata2 aku masih lagi bertapis.

aku ignore jek msg dia.

maka,ptg ni, kami akan ke bengkel bersama2 utk tgk quotation harga. takut benor kitorg menipu.

If you like this article, please click LIKE button below. Thank you.

10 comments:

Ai Corp. said...

mmg bangang pompuan tu..,ish2..,nisa leh saba ag,kalo org,mcm da sound r.., geramnyer!!!

nisadaud said...

aimi: tu la..dh kurus pahala ari ni asik mengata dia jek..haha

Anonymous said...

minah tu memang senget lah
kalu den lah kan gertak repot polis je
gerenti tercabut terus lutut die kesan impak getaran yg melampau
waaaahahahaahha

arnamee said...

salam yg..

selagi boleh sabo. selalu mereka yg salah gitulah..gelabah tak hingat..

nisadaud said...

arname:
thnx anem..masih bole dikawal lagi.

Veronica Tan Kah Min said...

itu dinamakan bengong nye driver..revrese tk tgk blkg..huhuhuhu sbr ye nisa...

nisadaud said...

kak vero:

thnx kak,dh abes sabar ni..

RakBaju said...

hai there!

Please visit us at http://rakbaju.blogspot.com

Banyak baju yang cantik-cantik and harga yang berpatutan tau. See you there!!

insurans said...

Lain kali kalau berlaku dalam hal macam ni lagi....ko orang kan ada lesen....pegi buat report...lepas tu claim insurans kereta mak bapak dia...pasal pulak korang nak kena keluar duit..sepatutnya ko orang tak yah keluar duit satu sen pun....bukan ko orang salah....si pelanggar kena tanggung semua....

nisadaud said...

[[Insurans]]

baiklah..skrg ni tau dh cmne nk buat..ari tu cm xtau pape..terpinga-pinga pon ada