May 21, 2009

Sahring is Caring

I'd like to share sumting yg baru with u all ni..
last few days, selepas pegi jog ngn ayah, kami menonton tv, sebuah rancangan pagi di saluran 502.
topik pagi yg agak interesting, tentang haiwan yang dibenarkan dipelihara dalam Islam..

And I was really shock sebab Hamster tidak dibenarkan untuk dibela.
sebab ianya dari golongan tikus..
tikus adalah golongan haiwan yang kotor dan Islam adalah agama yang suci murni.

selain tu, antara binatang yang HARAM untuk dibela ialah gagak, helang..
Reason x leh bela gagak ialah sebab gagak ni kan kotor gak,
manakala helang sebab ianya haiwan yang tak jinak.

Cakap pasal jinak, contohnya kucing..
kucing kan jinak ngan manusia, tak salah jika membela kucing.
tapi pastikan kucing tu x menyusahkan jiran2 anda yang berada di sekeliling rumah anda.
jgn la biarkan kucing anda tu buang air di merata2 hingga menyebabkan ketidakselesaan jiran.
Ataupun membuang air di dalam pokok pasu rumah jiran, menyelongkar tong sampah rumah jiran anda tu.
Ini akan menimbulkan permusuhan antara anda dan jiran anda hanya disebabkan kucing yang anda bela tu.
Ingat, bila anda atau keluarga anda meninggal dunia nanti, jiran2 yang akan tolong menguruskan jenazah anda, bukannya kucing anda.
Jadi, nasihat saya, jika nak bela kucing, boleh saja.
Tapi pastikan yang anda menjaga makan minum dan buang air kucing kesayangan anda dengan betul.

-La Takhaf Wa La Tahzan. Innallaha Ma Ana-


If you like this article, please click LIKE button below. Thank you.

2 comments:

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

oh camtu rupenya..
anyway
i follow u dear..

nisadaud said...

mmg mcm tu..
ok, tq..